“Tegeltje eruit, groen erin!” Deze slogan zal je vast niet onbekend in de oren klinken. Het wordt veel gepromoot om tuinen te vergroenen en in deze blog lees je waarom.
Het begint allemaal met biodiversiteit. Biodiversiteit staat voor de mate van verscheidenheid aan levensvormen in een bepaald leefgebied of ecosysteem. Met andere woorden: Hoe veel verschillende organismen leven er bijvoorbeeld in jouw tuin? Al deze organismen staan in verbinding met elkaar: Een bepaald plantje zou een perfect huis kunnen zijn voor een bepaald insect en dat trekt weer vogels aan naar je tuin. Deze vogels poepen de zaden uit wat ze niet kunnen verteren en daaruit groeit weer een nieuw plantje en is de cirkel weer rond. En wat dacht je van de luchtzuiverende werking van bomen en planten? De aanwezigheid van groen is een voorwaarde voor het leven op aarde. Daarom is groen zo belangrijk voor mens en dier. Hier zie je een van onze ‘Levende Tuin’ projecten.
Behalve de effecten op onze biodiversiteit is het aanbrengen van meer groen ook essentieel voor de afwatering. Zoals je vast wel hebt gemerkt kan het soms heel hard en veel regenen dat noemen we piekbuien. Door de bebouwing kan dat water niet weg met wateroverlast als gevolg. Het helpt om zo min mogelijk verharding te hebben in je tuin en zo veel mogelijk groen: “Tegeltje eruit, groen erin!” Je zou bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor bestrating met open voegen of grasbetonstenen met een open patroon of het creëren van een wadi. Een wadi is een natuurlijke goot of greppel die het regenwater tijdelijk opvangt en het trekt meteen insecten en vogels aan die even een slokje komen drinken.
Dus wil jij jouw tuin vergroenen en daarmee de natuur een handje helpen? Met liefde voor de natuur en onze plantenkennis proberen wij altijd mee te denken om je tuin zo levend mogelijk te maken. Hoe we aan de slag gaan in jouw tuin? Lees er meer over in deze blogpost!