Het najaar: maak je tuin winterklaar!

De bladeren aan de bomen beginnen langzaam te verkleuren van fris groen naar geel, helder oranje en rood. De natuur laat los en maakt zich klaar voor een diepe winterslaap. Het najaar is de tijd van het oogsten en winterklaar maken van je tuin. De laatste rijpe vruchten kunnen nu geplukt worden en de tuin vraagt nu om de laatste onderhoudsbeurt voordat de winter haar intrede doet.

Oogsten
Heb je een peren- of appelboom in je tuin staan? Dan zijn ze in september rijp om geplukt te worden. Je plukt het fruit het best door de vrucht omhoog te buigen richting de zon in plaats van er aan te trekken. Hier kun je zien hoe je dat doet. Als het steeltje makkelijk knakt is je appel of peer rijp en anders kun je hem het best nog even laten hangen.
Ook kunnen de laatste pompoenen en courgettes geoogst worden. Maak er lekkere pompoensoep van of versier je huis met deze prachtige oranje, groen of geel gekleurde bolronde vrucht.

Maak je tuin winterklaar
Ondanks dat september vaak nog heerlijke, zonnige dagen heeft is het echt tijd om je tuin alvast voor te bereiden op de winter die gaat komen. Begin met het opruimen van gevallen blad. Dit is belangrijk want herfstafval kan een grote bron zijn van ziekten, plaagdieren en schimmels en dat wil je liever niet. Ook zou je voor de laatste keer kunnen snoeien. Snoei geel blad, aangetaste toppen en uitgebloeide bloemen. Gooi aangetast materiaal in de GFT-bak en de rest kan op de composthoop.

Ook zijn de maanden september en oktober perfect om je tuin aan te planten. De grond is namelijk nog een tijdje warm en vochtig genoeg waardoor de plant, boom of heester goed kan wortelen. Zodra de eerste lentestralen zullen doorbreken, zal de plant direct op zoek gaan naar voeding door middel van het sterke netwerk van wortels en kan hij meteen gaan groeien.

September is ook zeer geschikt om nog de laatste hand te leggen aan je gazon. Gaandeweg ontstaat er op het gazon een laagje dood gras en andere afval. Als je dit laat liggen, zal het de luchtcirculatie beperken en kunnen er problemen met de waterafvoer ontstaan. Hierdoor heb je kans op mos en andere onkruiden tussen je gras en dat wil je voorkomen. Vanaf eind augustus tot het einde van de herfst kun je je gazon onderhouden door het te verticuteren en bij te mesten en zaaien. Dit verticuteren doe je met een speciale ijzeren verticuteer hark. Door krachtig over het gazon te harken maak je de grond wat open en verwijder je onkruiden en mossen. Met een normale hark kun je vervolgens het afval materiaal opharken en eventueel in de compostbak gooien. Daarna ga je je gazon beluchten. Je maakt gaten van 15 cm met een spithark zodat er voldoende lucht bij de wortels kan komen. Het is een goed teken dat je gazon er nu niet uit ziet maar geen zorgen, je gazon zal zich nu sneller herstellen. Tot slot ga je je gazon bemesten en inzaaien.

Als het goed is, kun je nu zelf aan de slag om je tuin een najaar onderhoudsbeurt te geven. Mocht je niet beschikken over groene vingers of het juist instrumentarium; geen nood! Wij helpen je graag. Bel ons of vul het contactformulier in en wij komen graag bij je langs voor een “najaarsbeurt”. Je kan ons inhuren op eenmalige of regelmatige basis.⁣⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Bericht geplaatst in ,